Dana 5.5.2024. u Parku 136. slatinske brigade otvoren 9. obrtničko-gospodarski sajam u Slatini koje je smo organizirali Udruženje obrtnika Slatina pod pokroviteljstvom Grada Slatine, Turističke zajednice Grada Slatine, Gradske razvojne agencije Slatine, Virovitičko-podravske županije te Hrvatske obrtničke komore i Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije.

Prezentiralo se preko 60 obrtnika, poduzetnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, kućnih radinosti i udruga iz Slatine, slatinskih prigradskih naselja, susjednih općina, te s područja Osijeka, Đakova, Rešetara, Vinkovaca, Koprivnice, Valpova, Slavonskog Broda, Križevaca, Bjelovara, Našica, Virovitice, Pitomače…, a svi redom su ga ocijenili najuspješnijim do sada.

Predsjednik Udruženja obrtnika Slatina Zlatko Šomođi uputio je riječi dobrodošlice, u ime Grada Slatine, ali i Gradske razvojne agencije Slatine i Turističke zajednice Grada Slatine sve nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić te se zahvalio svim izlagačima,  dok je pohvale organizatorima sajma i čestitke svim izlagačima na ustrajnosti čuvanja svojih zanata uputio je dožupan Virovitičko-podravske županije Marijo Klement.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil je proglasio sajam otvorenim naglasivši kako je upravo ovaj sajam prilika da izlagači pokažu ono što znaju sa svojim zlatnim rukama učiniti i na taj način približiti sugrađanima svoje proizvode i usluge.

Sajam ne bi bio sajam bez demonstracije starih zanata, a ovoga puta upoznali smo se s tajnama majstora kovača koje je predstavio majstor Marijan Trstenjak iz Velike Črešnjevice pokraj Pitomače i njegov sin Martin koji je naslijedio ovaj obrt i zajedno sa svojim bratom Dubravkom već je peta generacija kovača u obitelji.

Jedna od većih atrakcija sajma bila je i turistička vožnja kočijom po gradu koju je omogućio Dražen Madžarević iz Rešetara kod Požege, vlasnik Obrta Mađo koji je na svom štandu ujedno predstavio rukotvorine, odnosno slavonske suvenire i tradicionalne slavonske reklje, narodne nošnje.

Veliku pažnju su privukli i Udruga Ličana Vila Velebita koji su posjetiteljima sajma ponudili Velebitsko pivo, kobasice s kiselim kupusom i ličke uštipke.

Najveća atrakcija sajma bila je Modno-frizerska priča crvenog tepiha, jedinstvena prezentacija odjevnih kreacija i frizura u režiji učenika i profesora IOŠ-a.

Zanimljive su bile prezentacije i kreativne radionice učenika i profesora Industrijsko-obrtničke škole Slatina i to CNC operatera „Izrada privjeska za ključeve“, automehaničara „S automehaničarima u ravnoteži“, zatim vodoinstalatera i instalatera grijanja i klimatizacije „Početno zagrijavanje“, elektroinstalatera „Upoznajmo nove tehnologije! Robotika“, stolara „Igrajmo se drvetom!“, frizera „Proljetni MakeOver“, konobara i kuhara „Trenutak za slatki kutak“ te prodavača i Učeničke zadruge „Obrtnik“ koji su se predstavili prezentacijom „Osmisli – izradi – prodaj“.

Udruženje obrtnika Slatina, Snježana Graovac, tajnica

Poveznica: FOTO: 9. slatinski obrtničko-gospodarski sajam još uspješniji i ljepši od prethodnih – Radio Slatina