7. obrtničko gospodarski sajam najuspješniji do sada….

Hrvatska obrtnička komora – Udruženje obrtnika Slatina, Turistička zajednica Grada Slatine i Grad Slatina organizirali su danas 7. obrtničko-gospodarski sajam u Slatini koji se nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa vratio na velika vrata i to na svojoj tradicionalnoj lokaciji u samom srcu Slatine, odnosno Parku 136. slatinske brigade.

Na sajmu se predstavilo 50-ak obrtnika, poduzetnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, kućnih radinosti i udruga, a svi redom su ga ocijenili najuspješnijim do sada.

Nakon riječi dobrodošlice domaćina, predsjednika slatinskog Udruženja obrtnika Zlatka Šomođija i direktora Turističke zajednice Grada Slatine Jurice Bosaka na svečanom otvorenju sajma riječi hvale sajmu i potpore slatinskim obrtnicima uputili su virovitičko-podravski dožupan Marijo Klement, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Damir Židanić te gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić kojemu je pripala čast otvoriti sajam.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Dika Slatina koji se predstavio spletom slatinskih plesova, dok su se Suhopoljski tamburaši pobrinuli za dobru atmosferu tijekom cijeloga sajma.

Uz raznoliku i atraktivnu ponudu izlagača posjetitelji su mogli sudjelovati u zanimljivim nagradnim igrama koje su pripremili Pučko otvoreno učilište Slatina, Dječji centar Maja vl. Marice Šomođi, zatim Servis RU-DA iz Nove Bukovice vl. Darka Takača, te slatinski obrt Marjanović vl. Ljupka Marjanovića. Održane su i različite igraonice za djecu, radionice, demonstracije starih zanata, te promocija obrtničkih zanimanja koja su prezentirali učenici i mentori Industrijsko-obrtničke škole Slatina i Srednje škole Marka Marulića pod budnim okom svojih ravnatelja Mladena Graovca i Ivana Roštaša.

Tako su posjetitelji mogli vidjeti rad agrotehničara i agroturističkih tehničara, odnosno Školske zadruge Srednje škole Marka Marulića Slatina koji su uz prikaz tehnike enkaustike prezentirali svoje, sada već nadaleko poznate praline, slatinsku bajaderu, čips od jabuke, eterična ulja.

Zanimljive su bile prezentacije kuhara, krojača, stolara, te vodoinstalatera i instalatera grijanja i klimatizacije Industrijsko-obrtničke škole Slatina dok su najviše pažnje pobrali frizeri modeliranjem frizura i radionicama uljepšavanja, zatim konobari demonstracijom flambiranja te pripremom koktela i frapea, kao i CNC operateri izradom i graviranjem ukrasnih predmeta.

Ipak one najmlađe privukli su veliki napuhanci gdje su pronašli izvrsnu zabavu te im nije bilo teško čekati da na njih dođe red uživati u svim njihovim preprekama, tunelima i toboganima.

Neizostavan dio sajamskih aktivnosti su i brojne degustacije, a na ovogodišnjem sajmu posebna atrakcija bila je slatinska nagrađivana slastičarka Sandra Jadek koja je u suradnji s članovima Udruge kuhara i slastičara grada Slatine pod vodstvom predsjednika Dražena Šafara okupila atraktivne goste.

Tako je poznati hrvatski kuhar Dražen Đurišević kroz različite specijalitete promovirao Podravkine proizvode, a ovaj spektakularni gastro show upotpunile su gošće iz Ukrajine smještene na Pustari Višnjica. Predvođene Oksanom Rediuk prezentirale su ukrajinsku kuhinju te između ostaloga posjetiteljima poslužile boršč i vareniku.

Program je dodatno obogatilo izvlačenje vrijednih nagrada koje je darovalo preko 30 sponzora, što slatinskih obrtnika i poduzetnika, što gostujućih izlagača iz Osijeka, Križevaca, Valpova, Virovitice, Gradine…