Danas, ponedjeljak 4. svibnja krenula DRUGA FAZA, građani će moći kod doktora u bolnice te u frizerske salone, pedikerske salone i slično.

U ovoj fazi otvaraju se:

  • Omogućavanje rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera (primjerice, FRIZERI, KOZMETIČARI, BRIJAČI, PEDIKERI)
  • Omogućavanje rada javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva
  • Omogućavanje rada privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) uoči druge faze relaksacije donio je preporuke usmjerene na sprječavanje i suzbijanje epidemije kojima se detaljno uređuje rad frizerskih i kozmetičkih salona, brijačnica, kao i salona koji se bave tetoviranjem, manikurom i pedikurom

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je da su u uslužne djelatnosti s bliskim kontaktom, koje se sutra otvaraju, uključili i salone za masažu i usluge fizioterapije izvan bolnica, za koje je zabrana rada trebala vrijediti još tjedan dana.

U preporukama za organizaciju rada frizerskih salona i brijačnica preporučuje se isticanje vidljivih obavijesti za sve djelatnike i klijente, postavljanje dozatora s dezinficijensima i raspoređivanje sjedećih mjesta u čekaonicama tako da zadovoljavaju mjere fizičke udaljenosti za klijente koji ne mogu čekati izvan prostora salona, dok ostali svoj red čekaju vani. Preporučuje im se i postavljanje zaštitne pregrade u dijelovima salona gdje se plaćaju usluge te je potrebno osigurati minimalni međusobni razmak od 1,5 metra između svih osoba koje se nalaze uz prostoru, izuzev klijenta i djelatnika za vrijeme pružanja usluge.

 Obrtnici i ostale uslužne djelatnosti primjenjuju u svojim salonima i radnjama propisane protuepidemijske higijenske mjere pa će klijente na ulazima često dočekati spužva s dezinficijensom za obuću i, u trgovinama već uobičajen, dezinficijens za ruke. Neki najavljuju maske za mušterije, no neki pri naručivanju – koja su počela čim je premijer izgovorio datum početka – svojim klijentima napominju da moraju imati masku. Mnogi su ugradili ograde od pleksiglasa, npr. postolari, zlatari…