Od danas 11.05.2020. je na snazi TREĆA FAZA popuštanje epidemioloških mjera.

Rade trgovački centri, kafići i restorani, ali uz držanje strogih epidemioloških mjera. Također, otvaraju se nacionalni parkove i parkovi prirode.

Također otvorene su škole za niže razrede osnovne škole odnosno od 1. do 4. razreda, kao i vrtići.

Od danas su dopuštena okupljanja do 40 ljudi. Podsjetimo, do dosad je vrijedilo okupljanje do 5 ljudi.

S radom je počeo i javni prijevoz. Uspostavlja se međugradski cestovni, željeznički i domaći prijevoz putnika te se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

Od ponoći su UKINUTE PROPUSNICE, što znači da se u Hrvatskoj možete kretati slobodno.

Što se tiče prelaska granice, više se neće morati ići u samoizolaciju nakon ulaska u zemlju. Ta odluka se odnosi samo na države članice Europske unije jer je u skladu s preporukama Europske unije zabranjen ulazak iz trećih zemalja na teritorij Unije do 15. Lipnja.

Za šankom nema zadržavanja, propisna udaljenost stolova

S radom mogu početi i ugostiteljski objekti, a mogu raditi i oni s terasama i bez njih, od 6 do 23 sata, pri čemu će im stolovi morati biti udaljeni 1,5 metara te se moraju pridržavati mjera zaštite posjetitelja i zaposlenika i najviših higijenskih standarda.

Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, a moguće je i posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.