U Zavičajnom muzeju Slatina  9.3.2023. svečano otvorena izložba pod nazivom Slatinčanke… ovoga puta u digitalnom izdanju.

Naše Slatinčanke-obrtnice su: frizerka Karmela Gerenčir, cvjećarka Marica Šomođi i zlatarka Natalija Lukačević
Treća je to izložba iz ovoga ciklusa koju su povodom Međunarodnog dana žena pripremili u zajedničkoj suradnji Zavičajni muzej Slatina i slatinske srednje škole, Marka Marulića i Industrijsko-obrtnička uz potporu Grada Slatine pod mentorstvom Sanje Mrzljak Jovanić i Ivane Lukač Vuković te je sudjelovalo 44 učenika.

Uslijedila je prezentacija digitalne izložbe koju je grafički pripremio Marijo Kokorić, djelatnik Slatinskog informativnog centra, te obuhvaća 13 priloga u kojima su predstavljena pojedina zanimanja i uspješne žene koje su sastavni dio naše povijesti, ali i sadašnjosti.
To su Slatinčanke: urarka Đurđica Pajnić, frizerka Karmela Gerenčir, cvjećarka Marica Šomođi, zlatarka Natalija Lukačević, veterinarka Rajka Cvetković, arhitektica Snježana Stipeč, odgojiteljica Marija Dupan te svestrana Jadranka Srdoč, dobitnica Zlatne plakete Grada Slatine.

Predstavljeni su i farmacija gdje je prva farmaceutkinja bila Miroslava Ljubić, zatim knjižnica čija povijest seže u daleku 1946. godinu, a prva ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Slatina bila je Ana Rastija, zatim sudstvo gdje je trenutačno u Općinskom sudu u Slatini predsjednica Marica Bićanić, te vatrogastvo gdje su istaknute županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus i prva vatrogaskinja JVP Grada Slatine Antonia Medved.

U skladu sa zanimanjem posljednje u nizu predstavljene Slatinčanke na kraju je prikazan kratki filmski uradak o životu glumice i lutkarice Mirne Ostrošić. 

SLATINSKE_ZENE_MUZEJ