Od 2. do 7. veljače 2024. u Stuttgartu je održana IKA Kulinarska olimpijada. Riječ je o najuglednijem međunarodnom kulinarskom natjecanju na svijetu na kojemu je ponovno zablistao slastičarski biser Slavonije, odnosno slatinska „kraljica kolača“ Sandra Jadek.

Ova stoljetna manifestacija u sklopu ovogodišnjeg izdanja okupila je vrhunske kuhare i slastičare iz više od 80 zemalja s 3000 natjecatelja, na kojoj je Hrvatska već četiri puta bila ponosni sudionik. Iako su nastupila i dva regionalna tima iz Hrvatske koja su predstavljala svoje regije, središnja figura Olimpijade u Stuttgartu bila je upravo slatinska slastičarka i dopredsjednica Hrvatskog kuharskog saveza, Sandra Jadek kao jedina predstavnica Hrvatske.

I više nego dostojno je predstavila bogatstvo svoje Slatine, Virovitičko-podravske županije i Slavonije, a kvalitetu i originalnost njezinih slastica na stolu naziva „Inati se Slavonijo“ prepoznala su istančana nepca vrhunskih znalaca koji su se našli u ocjenjivačkom sudu, što joj je donijelo plasman u samome vrhu, odnosno treće mjesto i brončanu medalju.

Što se sve našlo na tom stolu ispričala je zamjeniku gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Iliji Nikoliću koji ju je ugostio u svom uredu.

– Na ovakvo se natjecanje ne može doći nespreman, stoga sam svaki slobodan trenutak u protekle četiri godine posvetila smišljanju slastica inspiriranih slavonskim proizvodima, te sljubljivanju okusa tradicionalnih slavonskih delikatesa i namirnica slavonskog podneblja poput kulena, vrganja, žira, kamilice, sequoie, bundeve…, s npr. čokoladom i orasima, kako bi dobila slastice u obliku kruške, bundeve, češera, žira ili vrganja, i okusom, a ne samo izgledom, – istaknula je Sandra te predstavila svoje slastice koje su joj donijele još jedan prestižan uspjeh koji je ostvarila u kategoriji Slastičarska umjetnost.

Uz sve to pozornost je plijenila i dekoracija njezinog stola u čijem je središtu bio čokoladni ćup ispunjen zlatnim klasjem pšenice i crvenim makovima od šećera, a umjesto klasičnih stalaka za njezine tanjure poslužila je slavonska hrastovina i mahovina.

Cijela priča zaokružena je promo materijalima na kojima je opisano bogatstvo njezinog rodnog kraja, odnosno Slavonije i Podravine, tim više što su posjetitelji skenirajući QR kod mogli pogledati kratki film koji prikazuje prirodne ljepote Virovitičko-podravske županije od Papuka do Drave.

Iako skromna i samozatajna Sandra je i ovoga puta pokazala svoje veliko srce te veći dio vremena tih dana pomagala drugima osobito juniorskom timu iz Varaždina oko zahtjevne pripreme za natjecanje, dok je svojim slasticama uz samo nekoliko sati sna posvetila tek jedan dan. No želja, volja i ljubav prema ovom pozivu ponovno su pokazali njezinu izvrsnost, a kada je čula svoje ime na proglašenju pobjednika, kako je istaknula, nije marila za medalju već je bila ponosna što je dobila priliku svojim uspjehom istaknuti zastavu svoje Hrvatske.

– Ne mogu riječima opisati tu atmosferu, istaknuti zastavu naše male zemlje za koju mnogi možda nisu ni čuli, ali su ostali očarani njezinom ljepotom. Unatoč naporu i zahtjevnim pripremama naći se u takvom društvu, družiti se, razmjenjivati iskustva, neprocjenjivo, a tek slavlje na povratku doma, za ništa to ne bih mijenjala, – zaključila je Sandra Jadek te se zahvalila svima koji su joj na bilo koji način iskazali potporu.
Ujedno je najavila planove za budućnost istaknuvši kako, što se tiče natjecanja planira za dvije godine ponovno nastupiti na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu, te se za četiri godine još jednom okušati na IKA Kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu.

Do tada njezin rad i raskoš maštovitih slastica svi zainteresirani moći će vidjeti i kušati na ovogodišnjem Viroexpu, te drugim manifestacijama među kojima i na 6. Zlatnom orahu koji Udruga kuhara i slastičara grada Slatine priprema za subotu, 02. ožujka 2024. u restoranu Pustara Višnjica kod Slatine.

Upravo je Zlatni orah još jedna tema o kojoj se razgovaralo na ovom susretu gdje je zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilija Nikolić, uz čestitke i pohvale Sandri na još jednom ostvarenom uspjehu i promociji našega grada, izrazio potporu Grada Slatine pri organizaciji 6. Zlatnog oraha. Susret je završio prigodnim domjenkom u slatinskom restoranu Sequoia.

 

Izvor: https://www.radioslatina.hr/slatinska-kraljica-kolaca-sandra-jadek-osvojila-broncu-na-2-kulinarskoj-ika-olimpijadi-u-stuttgartu

(mf; Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj, ustupljene fotografije)